Tokat mutfağı, yurt içi yurt dışı adından oldukça sık bahsettiren zengin çeşitleri, göze hitab eden lezzetli yemek kültürü ilede ünlüdür. Eski Tokat evlerinin zemin katında bulunan en geniş odalardan biri genellikle mutfak "aşgana-işevi" olarak kullanılır, yemekler orada yapılır orada yenilir içilirdi. Mutfağın bir tarafında ocaklık denilen "işkefe" yufka ekmek, katmer vs şeyler yapmaya, çamaşır kazanını kaynatmaya yarayan büyükçe maltız ocak bulunurdu. Yine aynı şekilde kışlık erzakların, kurutulmuş yiyecek, konserve, salça, peynir, yaprak vs. muhafaza edildiği ahşap kapak çerçeveli kiler, tel dolapların yanısıra tencere tabakların dizildiği sıra sıra  "terek-ıraf'lar" bulunur, üzerleri el işi işlemelerle süslü temiz bezlerle örtülürdü. Bu rafların en üstlerine büyük sahanlar, cin tavaları, kuşaneler, ilengerler, çorba tasları, pilav tepsileri, cezveler konur, orta kısımda kapaklı tencereler yer alırdı. Alt kısımda ibrikler, leğenler, güğümler, çamaşır kazanları salça pekmez leğenleri dururken, başka bölümde  ise, satır, oklava, ekmek tahtası, tekne, sofra tahtası, ilistir, kepçe, zelve, dibek, havan ile diğer âlet edavatlar bulunur ve yemeklerde çoğunlukla yer sofralarında yenilirdi.Tokat mutfağında sebze meyvada önemli yer tutar, asma yaprağı yaygın ve değişik biçimlerde kullanılır. Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması bunların başlıcalarıdır. Kazova üzümü, zile pekmezi ya da cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır. Kuşburnudan elde edilen reçel, marmelat, nektar gibi yiyeceklerden başka enfes bir içimi olan mahlep şarabıda Tokatın mutfak özelliklerinden bazılarıdır.

 

 

 

MEMLEKETİM TOKAT